Hoppa till innehåll

Krönika på fokus.se om förlossningsskador

28 februari, 2013

Tidningen Fokus har med en krönika av författaren Katarina Wennstam. Hon ifrågasätter varför det ska ses som något naturligt att kvinnor skadas vid sina förlossningar. Jag känner så väl igen resonemanget hon för. Att många har en uppfattning om förlossningar och dess konsekvenser som något helt naturligt. Att det på något vis bara är som det är och inte finns så mycket att göra.

Tänk om vi hade haft samma inställning till allt annat inom vården också. Då hade vi ju fortfarande amputerat ben och armar till höger och vänster. Svininfluensan hade vi försökt mota bort med rökt enris och ättika. Och enkla bakterieinfektioner kunde innebära döden.

Jag blir så trött på hur allt inom förlossningsvård ska klassas som något slags ”naturens gång”. Men innan  min egen förlossning så var det precis så jag trodde att det var. Att komplikationer och förlopp var saker som inte gick att påverka. Det var den information som jag fick från alla seriösa källor. Jag hade ingen anledning då att tvivla på att det på något vis inte var hela sanningen. Varför skulle någon mörka sanningen liksom, ja, varför?

From → Media/Debatt

2 kommentarer
  1. Sara permalink

    Tack för att du delar med dig av detta!

    Jag frågar mig detsamma. Varför? Jag trodde som du och jag känner mig oerhört lurad. Jag trodde att det var rädda, svaga människor som födde med kejsarsnitt. Att allt nästan alltid gick tipptopp. Det värsta är att jag verkligen sökte information, frågade min barnmorska på MVC – ingen, INGEN sa någonting och sen när man var på andra sidan vände de på en femöring, jaså jaha, ja det är HELT normala komplikationer. Du ser helt normal ut i underlivet (som en uppochnervänd hink/krater) (Ja, i själva verket räknas det inte som komplikationer om man inte har bristning grad 3 eller 4. Jag fick en grad 2 och mitt liv känns förändrat i grunden.)

    Ett av otaliga exempel på felaktigheter som sprids medvetet av sjukvården (varför vet jag verkligen inte) ”Även de som fött med kejsarsnitt har ofta problem med bäckenbotten.” Jag har gått hos sjukgymnast som är specialist på bäckenbottenträning. Hon hade under alla år hon arbetat inte haft EN ENDA patient som fött med kejsarsnitt. Medan samtliga hennes patienter som alltså fött vaginalt enligt henne berättade samma historier som jag (läcker gas, urin, dåligt/uselt sexliv etc. etc.)

  2. Hej,
    Och tack för att du väljer att dela med dig av din historia. Det är dags att det här uppmärksammas så att det kan ske förbättringar. Det känns som att när man redan är drabbad så förlorar man lite av sin röst. Därför är det så viktigt att den här informationen kommer ut så att kvinnor kan börja ställa krav och göra påtryckningar redan innan graviditet och förlossning.

    När du beskriver dina besvär så undrar jag om det inte är så att du har en grad 3 skada men med missad diagnos? Forskningsstudier visar att det är mer vanligt att förlossningsvården missar att ställa korrekt diagnos på grad 3 och 4 bristningar än vad de klarar av att upptäcka.

    Det kan även vara så att du har avslitna muskler i mellangården som behöver sys på plats igen för att underlivet ska fungera igen. Det finns en hel del att göra men man måste komma till rätt läkare.

    Kontakta mig gärna på helaunderlivet at gmail.com eller så rekommenderar jag att du går in och läser på dessa trådar på familjeliv.se, där finns många tips på bra läkare.

    http://www.familjeliv.se/Forum-3-149/m39920311.html

    http://www.familjeliv.se/Forum-3-149/m49927324.html

    Mvh/Karin

Lämna en kommentar